Preşedintele Pro România Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a sustinut miercuri o conferinta de presa in care a vorbit, printre altele, despre situatia industriei de aparare a Romaniei.

“Problema de fond e că industria de apărare din România nu are comenzi în acest an. Deşi facem achiziţii mari de armament, chiar şi pentru perioada aceasta de criză, industria naţională nu este parte a vreunui proiect. Practic, Guvernul României e la cumpărături. Cumpără de pe piaţă şi nu îl interesează să se deblocheze sectorul naţional, din păcate nici guvernele anterioare nu au dorit să facă acest lucru şi a fost un motiv de conflict între mine şi Liviu Dragnea”, a spus Ţuţuianu, fost ministru al Apărării în Guvernul Tudose.

Senatorul a adăugat că a discutat cu sindicalişti din industria de apărare care i-au transmis că situaţia la nivel naţional, dar şi în Dâmboviţa, este foarte grea, că nu sunt comenzi şi doar 0,3% din capacitatea de producţie este acoperită în acest an.

“Am văzut că a fost domnul Orban la Dragomireşti. Partea bună este că producem măşti la Dragomireşti, partea rea e că sunt produse cu materiale care sunt importate, nu se fabrică cu nimic din România ceea ce intră în componenţa unei asemenea măşti. Am discutat cu sindicaliştii din industria de apărare. Aveau programată o întâlnire cu domnul Orban să discute despre problemele grave pe care le are industria de apărare, nu doar în Dâmboviţa. Vă dau o cifră, de la sindicate, doar 0,3% din capacitatea de producţie a acestor societăţi este acoperită în acest an. Nu sunt bani pentru plata nucleului, ştiţi ce înseamnă nucleu, cei care trebuie să fie în orice condiţii la muncă, decât până în luna iunie”, susţine Ţuţuianu.

El a precizat că sindicaliştii nu au putut discuta cu premierul Ludovic Orban la vizita de la Dragomireşti, când voiau să îi semnaleze situaţia grea a societăţilor din industria de apărare.

“Sindicaliştii din Dâmboviţa aveau programată o întâlnire cu domnul Orban, pentru că la Mija numărul de salariaţi s-a redus la jumătate faţă de 2016, la Moreni au câte ceva de lucru, dar nu foarte mult, şi la Dragomireşti se produc măşti, sunt 15 locuri de muncă, dar nu există o încărcare pentru activităţile de bază de acolo. Domnul Orban i-a anunţat că trebuie să plece rapid la Bucureşti şi a anulat întâlnirea respectivă”, a mai spus Ţuţuianu.

În Dâmboviţa sunt trei societăţi din industria de armament: Uzina Mecanică Mija, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti şi Automecanica Moreni. Cele trei societăţi sunt filiale ale ROMARM, companie naţională cu capital 100% al statului român prin Ministerul Economiei.

Articolul precedentPropunerea care prevede acordarea unui stimulent de risc pentru medici, a fost susținută în plen de toate partidele parlamentare
Articolul următorOpozitia anunta un proiect de lege pentru anularea directa a amenzilor date in perioada starii de urgenta