Departamentul economic al PRO România s-a reunit virtual vineri, 8 mai, pentru a identifica cele mai practice soluții pentru deschiderea economiei, în condiții în care să poată fi limitată răspândirea infecțiilor cu SARS-CoV- 2. Obiectivul este evitarea riscului de a închide din nou firmele, din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, lucru care ar determina blocarea definitivă a acestora.
La reuniune au participat coordonatorii departamentelor Economic din București, Sibiu, Timișoara, Suceava, Botoșani, Neamț, Giurgiu, Călărași, Hunedoara și Maramureș. Discuțiile au vizat necesitatea emiterii unor standarde de protecție pentru angajați, detaliate pentru fiecare domeniu de activitate.
Măsurile de prevenire și control a răspândirii SARS-COV- 2, propuse de Guvern pentru a fi aplicate în data de 15 mai, sunt generale și insuficiente, ceea ce arată că Executivul nu ia în serios problema siguranței angajaților la locul de muncă. Antreprenorii trebuie să știe din timp ce măsuri trebuie să ia, pentru a avea timp să le pună în aplicare. Implementarea unor astfel de proceduri și standarde, care uneori presupun schimbarea fluxului de producție în unele fabrici, poate fi un proces de durată.
Costurile cu dotarea angajaților cu măști și mănuși, precum și costurile cu dotarea cu dispersoare pentru igienizare, termoscanere, echipamente și soluții pentru dezinfecție și tot ceea ce înseamnă reamenajarea spațiilor de lucru în vederea asigurării securității medicale atât a angajaților, cât și a clienților, sunt foarte mari. Puține firme își permit să facă aceste cheltuieli după două luni în care au fost închise sau pe pierdere. Este important ca statul să vină cu facilități fiscale și ajutoare de stat pentru firmele care nu își permit aceste costuri”, a declarat coordonatorul departamentului Economic din județul Timiș, Nona Micicoi.
S-a discutat și despre fezabilitatea testării în masă și în mod regulat a angajaților, în contextul recomandărilor venite din partea specialiștilor departamentului de sănătate al PRO România. Pentru deschiderea cât mai rapidă a economiei în condiții de sigurantă pentru populație, specialiștii PRO România continuă să îndemne guvernul să testeze câți mai mulți români.
Lipsa măsurilor reale luate de Guvern, pentru acordarea sprijinului necesar firmelor românești afectate de criza, a fost un alt subiect al întâlnirii. Specialiștii au reclamat că IMM Invest nu poate ajuta majoritatea firmelor care au fost lovite de criză, pentru ca acestea nu pot primi împrumuturi, deoarece nu pot dovedi băncii că vor avea clienți în următoarele luni, în condițiile în care astăzi nici măcar nu știu dacă își vor relua activitatea.
”Criza economică care va urma va fi mult mai mare decât cea din 2009, iar pachetul economic anticriza al Guvernului este insuficient pentru a menține pe linia de plutire firmele românești. Este nevoie de măsuri mult mai serioase, precum eliminarea condițiilor pentru microintreprinderile care doresc să plătească impozit pe profit și recuperarea pierderilor din acest an din profitul anului precedent. Pot fi acordate și granturi pentru firmele care au suferit pierderi față de aceeași perioadă a anului trecut. Guvernul trebuie să vină urgent cu măsuri clare de siguranță sanitară, specifice fiecărui domeniu de activitate, pentru a proteja toți angajații după ridicarea stării de urgență”, a declarat coordonatorul Departamentului Economic, Ioana Petrescu.
Nu în ultimul rând, s-a discutat problema plății salariilor pentru firmele care nu au trimis angajați în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență. PRO România consideră că fondurile europene pentru plata salariilor puse la dispoziție de guvern după ridicarea stării de urgență ar trebui să ajungă la toate firmele afectate de criză, nu doar la cele care au trimis angajați în șomaj tehnic.