Deputatul Sorin Iacoban (Pro România) trage un semnal de alarmă cu privire la riscul generat de deschiderea școlilor în județul Iași, unde numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere. Acesta anunță că Pro România solicită amânarea deschiderii școlilor.

„Astăzi, 25 august 2020, județul Iași a ajuns în raportările oficiale pe locul al doilea la numărul de persoane infectate. Trendul este unul ascendent, iar măsurile luate de autorități încă nu au dat rezultatele așteptate.

Nu pot să nu fiu îngrijorat de situația începerii școlii în contextul pandemiei de COVID-19. Realitatea pe care o trăim este că, în România, avem constant peste 1000 de noi cazuri zilnic, avem tot mai multe persoane internate la ATI, iar managerii de spitale și medicii discută despre o supraaglomerare a spitalelor, care îngreunează tratarea atât a pacienților cu coronavirus, cât și a celor care suferă de alte afecțiuni.

Dacă ar fi să evidențiem rezultatele începerii școlii în sistem „față în față” din state care gestionează situația pandemiei mult mai organizat și eficient decât România, precum Germania, poate fi observată o creștere accelerată a numărului de infecții. După cum susțin medicii, justificarea este una simplă – chiar dacă, în general, copiii nu dezvoltă forme severe ale bolii (fiind de multe ori asimptomatici sau având simptome ușoare), aceștia pot fi purtători, intrând în contact, ulterior, cu părinți, bunici sau profesori.

În condițiile acestea, avem foarte multe întrebări la care încă nu am primit un răspuns. Cum se va desfășura, mai exact, activitatea în școli din toamnă? Există vreun plan pentru a reduce expunerea copiilor noștri și, implicit, a noastră la acest virus? Au autoritățile bani pentru măsurile necesare protejării copiilor? Copiii vor purta măști? Dacă da, cine asigură măștile, părinții? Ce facem dacă vom avea o creștere a numărului de cazuri, având deja spitalele și secțiile ATI supraaglomerate?

Guvernul PNL pare că se ascunde și nu dorește să ne răspundă la întrebări, aruncând mingea în curtea autorităților locale. În Iași, la fel ca în multe alte locuri, administrația locală ignoră această problemă, concentrându-se pe alegerile care vor fi organizate în plină pandemie. Cine ne va proteja de efectele pandemiei? Cel puțin până se schimbă administrația, va trebui să sperăm pentru ce e mai bine și să ne protejăm singuri.

Partidul Pro România Iași susține că deschiderea școlilor în Iași, în contextul unei creșteri a numărului de cazuri, reprezintă un risc major, neasumat de autorități. Sănătatea copiilor noștri nu poate fi tranzacționată de dragul luptelor politice și a unor presupuse câștiguri electorale în campania pentru alegerile locale.

Deși este o decizie greu de asumat, PRO România Iași solicită autorităților locale amânarea temporară a deschiderii școlilor, până în momentul stabilizării numărului de persoane infectate”, precizează deputatul, într-un comunicat de presă.

Articolul precedentORA 18:00 – Procurorul Portocală, dezvăluiri bombă despre Ponta, Băsescu, Kovesi și Cosma
Articolul următorVictor Ponta despre Sorin Grindeanu: Victima stă cu violatorii la masă