Un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) ar fi doar simbolic pentru România, dar acesta nu va anula votul Austriei fără o reuniune extraordinară, spune europarlamentarul Corina Crețu, care crede că varianta diplomatică, pentru a convinge Austria, este preferabilă procesului.

„Votul de intrare a României în Schengen este doar în Consiliul de Afaceri Externe, deci nici măcar mâine (joi – n..r) în Consiliul European, când președintele (Klaus Iohannis – n.r.) a anunțat că va discuta problema Schengen, acest lucru arată că România a solicitat să se introducă pe ordinea de zi acest subiect, dar este o presiune în plus, iar până nu se va întruni din nou Consiliul JAI, victoria maximă pentru România ar fi să se întrunească până la sfârșitul anului într-o ședință extraordinară”, a spus Corina Crețu, la Aleph News.

Aceasta a adăugat că „nu are niciun sens să se întrunească (Consiliul JAI, într-o ședință extraordinară – n.r.) dacă poziția Austriei nu se schimbă”.

În ceea ce privește atacul la Curtea Europeană de Justiție, Corina Crețu spune că acesta ar trebui să fie un ultim pas, pentru că un proces durează foarte mutl.

„Practic durează 2 -3 ani procesul, nu poate dura mai puțin. Comisia a atacat inclusiv pe seama reciprocității vizelor pentru America în 2021 și nici nu a înaintat acest dosar. Deci durează foarte mult. Eu cred că cel mai important este convingem Austria. Este clar că și cancelarul și-a făcut calculele greșit, el este atacat în propriul partid și de presa austriacă (…) Și colegii noștri se simt rușinați pentru că ei își dau seama că nu România și nu Bulgaria, adică mai degrabă cei 75.000 de migranți ilegali vin din Serbia și Croația, iar Croația a primit undă verde fără nicio problemă pentru a intra în Schengen. Din acest punct de vedere este o mare bedreptate care se întâmplă României. (…) Această convingere a Austriei ar fi cea mai importantă. Un proces este simbolic pentru că ni s-a făcut o nedreptate, dar nu poate fi soluționat, adică să anuleze votul Austriei fără o reuniune extraordinară”, a mai spus Corina Crețu.

România nu va ataca decizia din Consiliul JAI la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Întrebat dacă intrarea României în Spațiul Schengen se va realiza doar pe cale diplomatică, președintele Klaus Iohannis a spus că decizia nu va fi atacată la CJUE. „La cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu totul felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis.

Sursa: Realitatea Din PRO

Articolul precedentPrețurile alimentelor au crescut cu peste 21% în ultimul an, iar inflația generală se apropie de 17%
Articolul următorAcționarul DETACO DEMASCĂ MINCIUNA G4Media. Iată documentele care dovedesc cine vrea să preia majoritatea ROMPREST