Comisia pentru Sănătate Publică, Siguranţă Alimentară şi Mediu din cadrul Parlamentului European a votat propunerea de regulament cu privire la siguranţa jucăriilor, unul dintre obiective fiind reducerea numărului de jucării neconforme şi nesigure pe piaţa europeană, a anunţat, joi, europarlamentarul Corina Creţu.

“În cadrul Comisiei pentru Sănătate Publică, Siguranţă Alimentară şi Mediu a fost votată propunerea de Regulament care reglementează siguranţa jucăriilor, modificând astfel Directiva din 2009 asupra acestui subiect. Propunerea urmăreşte două obiective principale: atingerea unui nivel înalt de protecţie a copiilor, inclusiv împotriva substanţelor cele mai dăunătoare şi reducerea numărului de jucării neconforme şi nesigure pe piaţa Uniunii Europene. În ceea ce priveşte primul obiectiv, propunerea extinde definiţia sănătăţii pentru a include sănătatea psihologică şi mentală a copiilor, precum şi bunăstarea şi dezvoltarea lor cognitivă. Această nevoie a venit ca reacţie la creşterea utilizării tehnologiilor digitale în jucării”, a scris Corina Creţu într-o postare pe Facebook.

Propunerea de regulament prevede reguli stricte privind substanţele nocive şi extinde interdicţia actuală asupra substanţelor clasificate drept carcinogene, cu mutaţii genetice sau care conţin poluanţi provenind din metale ce reprezintă o ameninţare pentru sănătatea copiilor.

Corina Creţu a precizat că se va pune accent pe crearea unui paşaport digital al produsului, astfel încât acesta să poată fi urmărit.

“Al doilea obiectiv al propunerii prevede crearea unui paşaport digital pentru produs pentru a facilita urmărirea provenienţei şi istoricul produsului. Astfel, consumatorul va putea analiza dacă jucăriile respectă standardele de siguranţă şi dacă au fost supuse unor teste riguroase. Totodată, ne va oferi informaţii despre materialele utilizate în producţia jucăriilor. Aceasta este importantă pentru părinţii care doresc să ştie dacă jucăriile conţin substanţe alergene, substanţe toxice sau materiale care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea copiilor”, a explicat Corina Creţu.

Europarlamentarul a arătat că schimbarea instrumentului juridic din directivă în regulament implică faptul că acesta va fi universal aplicabil în întreaga Uniune Europeană, fără necesitatea adoptării în legislaţia naţională pentru implementarea noilor cerinţe, care adesea întâmpină anumite întârzieri.

“Unul dintre obiectivele strategice din spatele acestei schimbări este asigurarea unei implementări uniforme. Nevoia modificării a survenit în urma ultimelor rapoarte ale Comisiei Europene şi a Sistemului European de Alertă Rapidă pentru produse periculoase non-alimentare, prin care autorităţile Statelor Membre, Comisia şi comunitatea de afaceri au semnalat că primele tipuri de produse periculoase non-alimentare sunt jucăriile. Copiii sunt mai sensibili la efectele substanţelor chimice, iar jucăriile pot fi surse de expunere la diverse substanţe, astfel consider că este necesar să creăm un cadru mai sigur şi sănătos pentru aceştia, pentru a le oferi un mediu lipsit de riscuri”, a subliniat Corina Creţu.

Sursa: Realitatea Din PRO

Articolul precedentFermierii și transportatorii, de 16 zile în stradă. Tensiunile se extind în toată țara: zi crucială în scandalul național
Articolul următorMarcel Ciolacu, la Realitatea PLUS: „Majoritatea problemelor evocate de fermieri și transportatori s-au rezolvat”