În urma dezbaterii iniţiate în Parlamentul European pentru viitorul Politicii de Coeziune, europarlamentarul Corina Creţu a subliniat că va milita întotdeauna pentru o politică de coeziune consistentă, care să reducă disparităţile dintre ţări, regiuni şi localităţi, fiindcă aceasta este cea care aduce şi ţine Europa împreună.

“Discuţiile ce ţin de viitorul Politicii de Coeziune au debutat astăzi (marţi, n.r.) în Cadrul Parlamentului European, cu o reuniune politică de nivel înalt organizată de grupul politic S&D intitulată ‘Viitorul politicii de coeziune – Un viitor rezistent al echităţii teritoriale europene’. Am fost responsabilă pentru fondurile europene acordate statelor membre, în calitate de Comisar European pentru Politica Regională, am văzut schimbările în bine aduse de proiectele europene, de aceea voi milita întotdeauna pentru o politică de coeziune consistentă, care să reducă disparităţile dintre ţări, regiuni, localităţi (…) Politica de coeziune este cea care aduce şi ţine Europa împreună, sprijinind regiunile cele mai defavorizate, astfel este nevoie ca această Politică să fie în continuare simplificată şi flexibilizată, însă trebuie să fim atenţi deopotrivă la cum au fost cheltuiţi banii europeni, având 0 toleranţă faţă de corupţie”, a arătat Corina Creţu pe Facebook.

Parlamentarul european a spus că Politica de Coeziune trebuie să se bazeze în continuare pe trei piloni principali: mecanisme de finanţare adecvate, guvernanţă inclusivă şi mai multă diversitate, flexibilitate dar şi predictibilitate, astfel încât nici o regiune să nu fie lăsată în urmă.

Europarlamentarul a subliniat că, împreună cu participanţii la nivel înalt printre care Comisarul European Elisa Ferreira, Preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Olivier Röpke, Preşedintele Comitetului Regiunilor Vasco Cordeiro şi europarlamentari social democraţi a fost discutată, în urmă cu o seară, importanţa Politicii de Coeziune şi rezultatele tangibile atinse de această politică la finalul cadrului financiar 2014-2020.

Parlamentarul european a arătat că fiecare ţară s-a bucurat de o creştere medie a PIB-ului cu circa 0,5% datorită investiţiilor din Politica de Coeziune, iar această creştere a fost cu 3,2% mai mare în regiunile mai defavorizate.

“În continuarea dezbaterilor privind politica de dezvoltare regională, a avut loc un schimb de opinii şi practici în cadrul Comisiei REGI din Parlamentul European, între reprezentanţii parlamentelor naţionale, reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor şi din partea Comisiei Europene, succesoarea mea în funcţia de Comisar European, Elisa Ferreira. Ultimii ani ne-au arătat că politica de coeziune reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai Uniunii Europene. Acest lucru a fost statuat chiar de Banca Mondială care a descris politica de dezvoltare regională ca fiind o maşinărie de convergenţă care reduce disparităţile dintre regiuni”, a precizat Creţu.

Potrivit europarlamentarului, UE s-a confruntat cu crize succesive care nu au putut fi anticipate, iar politica de coeziune a dat dovadă de agilitate şi a permis atenuarea impactului acestora.

“Spre exemplu, toate regiunile afectate de pandemie au revenit la randamentul anterior, cu toate că existau previziuni sumbre de recesiune. Implicarea politicii de coeziune prin fonduri de sprijinire a IMM-urilor, ne-au ajutat să evităm astfel de scenarii. În contextul războiului din Ucraina, politica de coeziune a ajutat statele membre în găzduirea refugiaţilor prin programul CARE, având o finanţare de 3,4 miliarde de euro. Nucleul îngrijorărilor este reprezentat în continuare de disparităţi regionale considerabile, de dezindustrializarea Europei şi exodul creierelor din anumite regiuni. Pentru a adresa aceste probleme este nevoie de o creştere a flexibilităţii şi o simplificare pentru programele 2021-2027”, a mai afirmat parlamentarul european.

În viziunea sa, investiţiile trebuie să fie ţintite în regiunile care au cea mai mare nevoie şi să respecte particularităţile acestora. În aceeaşi notă, este nevoie să comunicăm mai bine beneficiile şi realizările politicii de coeziune, mai ales în contextul acestui val eurosceptic tot mai puternic.

“Pentru a evidenţia importanţa politicii de coeziune ca investitor în regiunile europene, doresc să menţionez câteva cifre. În perioada 2014-2020, când gestionăm portofoliul de dezvoltare regională în calitate de Comisar European, au fost renovate şi eficientizate din punct de vedere energetic 473 de mii de gospodării; 6,3 milioane de gospodării au beneficiat de internet pe bandă largă, iar 2 milioane de IMM-uri au primit sprijin financiar sau finanţare. La nivelul infrastructurii TEN-T, 2000 de kilometri de drum nou asigură legături în Europa, iar 24 de milioane de copii europeni învaţă în şcoli renovate cu aparatură nouă”, a mai susţinut Corina Creţu. 

Sursa: Realitatea Din PRO

Articolul precedentGuvernul a publicat documentul prin care ANULEAZĂ limitarea folosirii cash-ului
Articolul următorAvertismentul BNR: „Prețurile vor crește și la anul”. Ne așteaptă cele mai scumpe sărbători din ultimii ani