România este a 22-a țară care a trimis la Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență după ce Guvernul a trebuit să refacă de două ori acest plan, a afirmat marți europarlamentarul Corina Crețu, subliniind că o mare problemă a PNRR este aceea că nu prevede recuperarea decalajelor care există în acest moment între regiunile țării.
“România a trimis la Bruxelles, în sfârșit, Planul Național de Redresare și Reziliență. Suntem a 22-a țară care a făcut acest lucru, după ce Guvernul României a trebuit să refacă de două ori PNRR-ul. Îmi pare rău că, în ciuda tuturor apelurilor venite atât dinspre mine, cât și din partea altor experți de la nivelul UE, dezvoltarea acestui document a rămas netransparentă. Din ceea ce se cunoaște în spațiul public, o mare problemă a PNRR este aceea că nu prevede recuperarea decalajelor care există în acest moment între regiunile țării. E o primă sursă de nemulțumire din partea multor autorități locale. Vom vedea, însă, cum arată concret PNRR-ul în momentul în care va fi dat publicității – ceea ce sper să se întâmple cât mai curând”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.
Reacția sa vine după ce Consiliul Uniunii Europene a anunțat luni că a primit în mod oficial notificări din partea tuturor statelor membre privind Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, ceea ce permite Comisiei Europene să se împrumute în numele Uniunii Europene pe piețele de capital.
“Comisia Europeană va examina, în următoarele două luni, toate Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, ultima etapă fiind cea a aprobării în Consiliu. Tot începând de azi, Comisia lansează procesul de emitere a datoriilor prin reunirea marilor bănci internaționale și europene, iar emiterea de titluri de valoare va avea loc în această lună”, a conchis Corina Crețu.
Sursa: Realitatea Din PRO