Co-președintele ALDE, Varujan Vosganian, critică dur felul în care Guvernul a ales să se laude cu creșterea economică a României. El spune că laudele premierului Nicolae Ciucă cum că economia României ar fi crescut de 8 ori este total inexactă și că de fapt avem a face doar cu o dublare, restul fiind doar propagandă:

”Prim-ministrul Nicolae Ciucă, pornind de la un grafic oferit de Statista, o platformă economică online, ne anunță că din 2000 încoace economia României a crescut de opt ori.

Cei care i-au scris acest mesaj prim-ministrului și pe care el l-a recitat cu mândrie fie sunt proști, fie ne iau pe noi de proști.

Economia României a crescut, într-adevăr, în termeni nominali de opt ori, dar pe noi nu asta ne interesează. Creșterea nominală e umflată de rata inflației. De fapt, în termeni reali, economia României în această perioadă doar s-a dublat. Restul e inflație care, cumulată, depășește binișor 400%. Dacă, așa cum zice graficul, România e campioană la creșterea nominală a PIB, asta nu se datorează unei creșteri reale, sănătoase, ci mai ales faptului că inflația cumulată a fost cea mai mare din Europa.

Tot așa, prim-ministrul se laudă că am avut în, 2022, o creștere a PIB de 49 mld euro. Cu o inflație de 16% mie, în locul prim-ministrului mi-ar fi rușine să mă laud cu asta. De fapt, creșterea reală a fost la un sfert din această sumă, iar dacă socotim totul în termeni reali, inclusiv seria succesivă a indicatorului PIB, creșterea e mult mai modestă.

Mi se pare onest ca informațiile date să fie corecte, adică furnizând cetățenilor toate datele care să-i permită o imagine corectă. Din păcate, mărturia mincinoasă este pedepsită doar în actul de justiție, propaganda mincinoasă nu are ac de cojoc.”, susține Vajuran Vosganian.

Sursa: Realitatea Din PRO

Articolul precedentGelu Vișan, acuzații fără precedent la adresa unui fost ministru al Transporturilor. Șpăgi astronomice, negociate direct, ca la piață
Articolul următorREVOLTĂ în fața Guvernului: profesorii ies în stradă din cauza salariilor mici – Și alte categorii amenință cu proteste