Protest de amploare, astăzi, în fața Guvernului! Angajații din sistemul de învățământ ies în stradă din cauza salariilor mici și cer Executivului majorarea veniturilor. Sindicaliștii spun că mulți dintre profesori nu au ajuns la nivelul salariului de bază prevăzut în legea salarizării din anul 2017. Și alte categorii de salariați vor protesta în următoarea perioadă din cauza salarizării.

În intervalul orar 11.30-13.30, Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” și Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER” organizează o adunare publică de protest în Piața Victoriei, având ca scop „atragerea atenţiei asupra nemulţumirilor personalului nedidactic, dar şi didactic, care nu beneficiază de sporul pentru condiţii de muncă”.

Potrivit comunicatului de presă comun ale celor mai reprezentative sindicate din învățământ, “acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire.  

În ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice“, potrivit documentului.

Sindicatele mai atrag atenţia “asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze.   

Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual.

Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, scrie în comunicat.  

În acest context, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să  i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații”.

 

Articolul precedentVarujan Vosganian despre cifrele prezentate de premierul Ciucă: ”Fie sunt proști, fie ne iau pe noi de proști”
Articolul următorClubul Presei. Demers fără precedent în România, sprijinit de Trustul Realitatea. Susținem libertatea cuvântului!