Liderul PRO România, Ioana Petrescu, s-a arătat îngrijorată de lipsa de planificare a guvernului pentru începerea noului an școlar.

„Conform Ministrului Educației, există 250.000 de elevi fără acces la tehnologie, iar Institutul Român pentru Evaluare și Strategie spune ca peste 900.000 de elevi nu au acces sau au acces limitat la un dispozitiv pentru a participa la educația online. Mare parte dintre aceștia au fost privați de accesul la educație semestrul trecut și nici aceia care au avut acces la internet nu au beneficiat de învățământ de calitate, deoarece majoritatea profesorilor nu au fost instruiți să predea online. O planificare din timp a noului an școlar ar putea să garanteze accesul echitabil la educație pentru elevi”, se arată într-un comunicat de presă al PRO România.

“Ministerul Educației trebuie să comunice clar și în timp util strategia pentru noul an școlar. Dacă instituțiile de învățământ nu vor reveni la programul normal, este important ca părinții, profesorii și angajații Ministerului Educației să aibă timp să se pregătească. Guvernul trebuie să achiziționeze tablete pentru copiii care provin din familii care nu își permit costurile, iar asta trebuie să se întâmple înainte de luna septembrie. Timpul este foarte scurt și nu ne dorim din nou achiziții simplificate, lipsite de transparență, motivate în trecut de Guvern prin caracterul de urgență. Profesorii trebuie să urmeze cursuri de predare online, iar părinții trebuie să aibă timp să găsească soluții pentru situația în care copiii vor face învățământ la distanță și nu pot fi lăsați fără supravegherea unui adult. Părinții au nevoie de timp pentru a opta pentru schimbarea programului de lucru sau pentru a apela altcineva care ar putea să stea acasă cu copiii. Executivul trebuie să învețe ca nu se pot lua decizii de pe o zi pe alta și atunci când se întâmplă așa, cel mai des iese prost!”, a declarat Ioana Petrescu, coordonatorul Consiliului de Strategii Guvernamentale al PRO România.

„Experții PRO România au lucrat și la un program de revigorare a sportului pentru Comisia specială a Camerei Deputaților pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materia sportului organizat în România. În cadrul întâlnirii au fost propuse asimilarea structurilor sportive cu IMM-urile, prin modificarea legislativă a legii societăților comerciale și a legii IMM-urilor, propunere susținută și de către patronatele din domeniu.

Totodată, specialiștii PRO România au atras atenția asupra faptului că, în primele 5 luni ale anului 2020, cheltuielile făcute din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate au crescut, de la 16,5 miliarde în primele 5 luni ale anului trecut, la 19,4 miliarde în primele luni ale acestui an. Aceștia au precizat că este firesc ca guvernul să cheltuie mai mulți bani în domeniul medical în perioada de pandemie, însă este necesar să fie identificate măsurile care pot să reducă costurile și risipa, mai ales ca ne aflam într-o perioadă în care deficitul la fondul de sănătate a crescut de la 1,3 miliarde anul trecut la 3,6 miliarde anul acesta, iar cel la bugetul general consolidat a ajuns deja la 3,59% din PIB după doar 5 luni.

Membrii Consiliului de Strategii Guvernamentale al PRO România au propus mai multe soluții pentru o gestionare mai eficientă a fondurilor din sănătate. Printre recomandări se află implementarea unui management mai performant în spitale, utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în domeniul asistenței medicale pentru îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale, asigurarea unor tratamente de calitate, evitarea cheltuielilor publice inutile, cât și reglementări mai clare pentru derularea programului național de vaccinare a populației, ca instrument principal de prevenire a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente, și din punct de vedere al costurilor, în materie de sănătate publică”, se mai arată în comunicatul de presă al PRO România.

Articolul precedentFostul prefect Lucian Furdui este PRO: Pro România!:
Articolul următorBomba din dosarul lui Gabriel Oprea. Detaliul care ar putea schimba totul