Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat duminică încrederea că Ucrainei i se va acorda statutul de candidat oficial la aderare, informează dpa.

“Cred cu tărie că vom obţine o decizie pozitivă, că vom obţine sprijin, că de acum cursul a fost stabilit”, a declarat duminică seară von der Leyen pentru postul public german ARD.

“Desigur, aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune”, a spus ea, adăugând că este încrezătoare în perspectivele existente. 

Declaraţiile preşedintei Comisie Europene survin după ce vineri instituţia pe care o conduce s-a declarat în favoarea desemnării oficiale a Ucrainei şi a Republicii Moldovei drept ţări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Cele 27 de state membre ale UE urmează să discute recomandarea Comisiei la un summit care va avea loc la Bruxelles, joi şi vineri. De asemenea, pe ordinea de zi se va afla şi cererea Georgiei de aderare la UE, care, în opinia Comisiei, ar trebui să fie supusă îndeplinirii unor condiţii diferite.

Statele membre nu au adoptat până acum o linie comună cu privire la aderarea Ucrainei şi a R. Moldova.

Guvernul Austriei a susţinut să i se acorde statutul de candidat Bosniei şi Herţegovina, în timp ce România a făcut lobby pentru Georgia.

Von der Leyen a subliniat că decizia Comisiei de a sprijini statutul de ţară candidată în cazul Ucrainei a fost luată pe baza datelor, faptelor şi a pregătirilor pe care Kievul le-a făcut în ultimii opt ani.”Ucraina a făcut paşi uriaşi înainte în ultimii câţiva ani”, a spus von der Leyen, adăugând că doreşte să vadă, în continuare, progrese similare din partea Kievului.

Articolul precedentCamera Deputaților dezbate luni moțiunea simplă împotriva ministrului Educației
Articolul următorZi decisivă pentru Călin Popescu Tăriceanu – Politicianul este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la uzurpare de calități oficiale