Fostul premier Victor Ponta a avertizat, joi seara, cu privire la cercul vicios în care se află România pe fondul creşterii nivelului datoriei publice la peste 50% din PIB deoarece ţara noastră “nu mai produce nimic”, situaţie în care este nevoită să se împrumute la costuri tot mai mari.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Victor Ponta a atras atenţia că nu austeritatea fiscală ar fi problematică în România, ci faptul că în ultimii ani în ţara noatră nu se mai produc bunuri pentru a fi valorificate pe alte pieţe. Mai mult, liderul Pro România a subliniat că nu există sancţiuni pentru creşterea gradului de îndatorare.

„Nu cred că va respecta nimeni legea. (…) Nu e nicio sancţiune pentru neaplicare. Nu e momentul acum pentru măsuri de austeritate fiscală.

Problema principală din punctul meu de vedere e că România în ultimii trei ani nu mai produce nimic. În România nu mai există niciun producător de îngrăşăminte pentru că s-a închis AzoMureş. Nu mai există tablă, sârmă, bitum. Nu mai există cuie, nimic!

Mai avem câţiva producători de mâncare care probabil se vor închide şi ei. N-ai cum să creşti pui sau porci dacă deodată gazele şi curentul a crescut de 5-6 ori”, a declarat Victor Ponta, la RTV.

„Lumea nu înţelege cum am sărit cu datoria la 50%. O să sărim la 100%. Noi împrumutăm banii, după care nu îi folosim. Îi dăm la salarii şi pensii, ce o fi, dar banii nu rămân în România.

Se duc pentru mere în Polonia, ţeavă în Turcia, jucării în China. Marea problemă a României este că e un fel de caritas economic în tot împrumutăm bani. Tot ne împrumută pentru că numai din dobânzi trăiesc bine băncile. Banii ăştia nu rămân în România”, a afirmat Victor Ponta.

„Am ajuns la 50% datorie. O să ajungem şi la 80%. Noi cumpărăm produse de la alţii şi plătim dobânzi foarte mari. Ce vreţi mai bun decât atât? Aşa a făcut şi Grecia şi 2010 şi ii iubea toată lumea.

Şi ministrul de Finanţe o zice mai timid. Concret, dacă nu vom începe să producem şi doar ne împrumutăm, la un moment dat s-ar putea sparge”, a mai precizat fostul premier.

În schimb, Victor Ponta a recunoscut că găseşte tot mai greu argumente pentru a-şi convinge copiii să rămână în România, iar acest lucru ar trebui să-i preocupe pe decidenţii politici.

„Putem să triplăm pensiile, dar nu mai rămân tinerii în România. Dar ce să le facem tinerilor să-şi dorească să rămână în România… Nu ştiu ce să le spun copiilor mei să rămână în România.

Cine o să plătească toate datoriile? Nu mai vorbesc de pensiile noastre, că pe alea nu o să plătească nimeni.

Băieţii care ne dau împrumut să nu credeţi că sunt de la Maica Tereza, vreo asociaţie de binefacere. O să vrea banii cu dobânzi!”, a afirmat fostul premier al României.

Liderul Pro România susţine că România nu este vreo ţară „cu deşert sau numai cu munţi”, motiv pentru care ar trebui să fie puse în valoare domenii esenţiale precum agricultura.

Sursa: Realitatea Din PRO

Articolul precedentInflație galopantă în luna martie: 10,15%. Alimentele s-au scumpit cel mai mult – peste 11%
Articolul următorPresa din Rusia: Este Al Treilea Război Mondial – Anunțul înfiorător