S-a făcut un nou sondaj pentru alegerile parlamentare din acest an. Rezultatele actuale indică o competiție strânsă și reflectă un peisaj electoral dinamic în România.

Aproape 30% dintre românii chestionați în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP au declarat că ar vota cu PSD la alegerile parlamentare, 18,9% exprimându-se în favoarea PNL, iar 14,7% pentru AUR. Partidul SOS România, condus de Diana Şoşoacă, ar obține peste 6 procente, situându-se peste pragul electoral de 5% necesar intrării în Legislativ. În plus, 64,2% dintre respondenți afirmă că în mod sigur vor merge la vot.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu la vot (82,9% din total eșantion), 29,4% dintre alegători ar vota cu PSD, 18,9% cu PNL, 14,7% cu AUR și 12,2% cu USR.

Pentru SOS România ar vota 6,1% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 4,6%. REPER ar obține 3,6% din totalul voturilor, Partidul Ecologist Român 2,2%, Partidul Verde 1,9%, PUSL 1,5%, iar Pro România 1,1%. 1,8% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid, iar 2% pentru un candidat independent.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
 

 

Articolul precedentPremierul Marcel Ciolacu continuă consultările cu partidele politice pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale
Articolul următorDan Vîlceanu, urmărit penal pentru ULTRAJ, după ce l-a mușcat de ureche pe Florin Roman, în Parlament