Cel mai nou raport elaborat de Institutul Național de Statistică, privind rata inflației și indicele prețurilor de consum, vine cu o surpriză neplăcută. Cifrele confirmă, de fapt, ceea ce oamenii au resimțit deja în bugetele proprii. Prețurile au crescut din nou semnificativ, în luna februarie, după ce fenomenul părea să se domolească, la început de an.

“Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2023 este 100,98%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 1,3%. =Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2023 comparativ cu luna februarie 2022 este 15,5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) este 14,9%”, anunță Institutul Național de Statistică.

Mărfurile alimentare au fost cele care s-au scumpit cel mai mult, cu 1,85% în februarie față de luna precedentă, cu aproape 3,4% față de finalul anului trecut și cu 22,35% față de aceeași perioadă din anul 2022.

În ultima lună, românii au cumpărat mai ieftin doar uleiul și margarina, ale căror prețuri au scăzut cu peste 1,5 puncte procentuale. În schimb, cartofii s-au scumpit cu 4.6%, conservele cu 7,87%,peștele cu aproape 3%, brânza cu peste 2%.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, mult mai mult plătim acum pentru zahăr (+63,56%), unt (+44,85%), cartofi (+34,82%). Cu peste 20% s-au mai scumpit, în ultimele 12 luni, făina, mălaiul, pâinea, legumele și conservele de legume, uleiul, margarina, carnea de pasăre, conservele din carne, laptele, brânza și ouăle.

În ceea ce privește produsele nealimentare, raportul INS consemnează o creștere de 0,45% a prețurilor, față de luna precedentă, și cu aproape 13% în ultimul an, tendință dată mai ales de scumpirile la utilități. În ultimele săptămâni, însă, tarifele la energie electrică și energie termică au mai scăzut, iar cele la gaze și combustibili sunt nemodificate.

Serviciile s-au scumpit, și ele, în ultima lună, cu  0,7%, dar cu peste 2,5% față de finalul anului trecut. La acest capitol se înregistrează majorări de tarif în special la capitolele îngrijire medicală, cosmetică, în HoReCa și în domeniul confecțiilor. În schimb, transportul aerian este mai ieftin cu peste 12% față de luna ianuarie, iar tarifele la telefonie și transport interurban au scăzut, de asemenea.

Articolul precedentINS: Rata inflației a explodat din nou! Uleiul, cartofii și lactatele, în topul scumpirilor
Articolul următorRobotul ION a dat rateuri la prima apariție în public – Guvernul cere răbdare în cazul consilierului cu inteligență artificială: Trebuie să învețe