Conducerile Pro România și ALDE au decis, joi, să fuzioneze pentru a candida împreună la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Noul partid se va numi Pro România Social Liberal.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că noua formatiune este o necesitate pe scena politica pentru a exista o alternativa la viitoarea putere PNL-USR-UDMR-PMP.

„PSD nu vrea sa fie un partener in opozitie fata de Iohannis si PNL. Au mers si merg pe ideea unui blat plitic, accepta sa fie un sac de box pe care il lovesc penelistii pe rand. Si noi si ALDE ne-am dorit si la locale si parlamentare sa facem o alianta prin care sa dam jos Guvernul Orban si sa-i invingem in alegeri. De fiecare data de la lideri PSD au venit pretexte. Vor sa piarda, nu vor sa deranjeze, vor sa faca non-combat. Noi ne vom lupta cu PNL, cu Klaus Iohannis, cu USR”, a declarat Victor Ponta.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că noua formatiune va fi una „de centru, de factura social-liberala”. „Vom asigura echilibru, vom juca rolul unei busole pe scena politica, pentru ca exista tendinte de derapaje grave la actuala putere”, a indicat Tăriceanu.

„Vreau şi cred că putem să construim în jurul acestei echipe Pro România cu sprijinul tuturor celor de la ALDE o alternativă şi o forţă capabilă să lupte şi să se opună măsurile greşite pe care le are Guvernul PNL şi aliaţii săi. Mă bucur că întreaga conducere a ALDE a fost de acord să unim forţele pe care le avem. Nu sunt nişte forţe uriaşe dar experienţa şi de guvernare comună ne va permite să venim cu soluţii şi cu oameni. Din păcate PSD nu a vrut şi nu vrea să fie un partener în Opoziţie faţă de preşedintele Iohannis şi de Guvernul PNL. Au făcut şi merg în continuare pe idee de blat, au decis să fie un sac de box. Vreau să vă confirm că şi eu şi Călin Popescu Tăricenau ne-am dorit şi la locale şi la parlamentare să facem o forţă comună, o alianţă prin care să dăm jos Guvernul Orban. De la PSD au venit voci care ne-au arătat că nu vor să câştire, vor să piardă şi pe 6 decembrie, să facă non-combat”, a mai declarat Victor Ponta.

El a adăugat că la nivel local reprezentanţii Pro România şi ALDE în consiliile judeţene şi locale vor face echipă în mod natural.

„Un singur lucru mai vreau să vă spun. În momentul în care am decis să ne unim forţele am pornit de la ideea că avem curajul, ceea ce lipseşte unor lideri PSD. Avem şi experienţa scoaterii României din criză în 2012 şi vom avea o abordare, un discurs, soluţii radicale fără niciun fel de compromisuri şi fără blaturi pe care liderii PSD le fac în continuare. Am luat decizia de a avea candidaţi comuni cu ALDE la alegerile parlamentare. Sunt convins că atât la Pro România, cât şi la ALDE, oamenii care vor fi aleşi într-o singură echipă Pro România, într-un singur partid care se va numi Pro România Social Liberal pot să blocheze un drum drept spre prăpastie. Vreau să ne unim forţele pe plan local, acolo unde în cele mai multe judeţe din ţară, consilii locale sunt fie reprezentanţi de la Pro România, fie de la ALDE, care vor forma în mod natural o echipă. După 6 decembrie putem să îi oprim, să le stricăm planurile şi să salvăm România de o nouă criză”, a precizat Ponta.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că unirea forţelor Pro România şi ALDE vin şi în contextul în care cele două mari partide pe scena politică, PNL şi PSD, au arătat o dorinţă manifestă de a înlătura formaţiunile politice mai mici.

„Astăzi organismele statutare ale Pro România şi ale ALDE au decis simultan să pornim la un drum împreună, să creăm o forţă politică mai puternică, să ne unim resursele, având în vedere că pe scena politică românească în ultima perioadă s-a constatat o puternică polarizare între cele două partide mari, o radicalizare a discursului politic şi o dorinţă manifestă ale partidelor mari de a elimina de pe scena politică partidele mai mici. Eu cred că e o decizie bazată pe experienţa noastră politică şi pe realităţile cu care suntem confruntaţi. Sperăm să putem construi o forţă de factură social liberală, pentru că există grave derapaje ale actualei puteri”, a declarat Tăriceanu.

Surse apropiate negocierilor spun ca liderul noului partid va fi Victor Ponta, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu va fi președintele Consiliului Național, adică omul numărul 2 în partid și cel care va avea în coordonare mai multe structuri ale partidului nou înființat. În ceea ce privește organizarea în teritoriu, se va merge pe un sistem de co-președinție, cu un lider de la Pro România și unul de la ALDE.

 

Articolul precedentLiderul Pro România: Și PSD și PNL mi-au cerut să ne aliem. Se va întâmpla de la caz la caz
Articolul următorAmericanii vor investi 8 miliarde de dolari pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă