Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Constantin Mituleţu-Buică, afirmă că alegerile parlamentare se pot ţine în condiţii de siguranţă, el precizând că au fost stabilite pentru campania electorală reguli de protecţie fizică şi sanitară şi toţi competitorii electorali, cetăţenii trebuie să le respecte.

“Din punctul meu de vedere, alegerile se pot ţine în condiţii de siguranţă. Au fost stabilite regulile pentru campania electorală, de protecţie fizică şi sanitară, regulile pentru întâlnirile electorale. La fel ca la alegerile locale, vom stabili, în perioada următoare, şi procedurile pentru ziua votării, astfel încât să se respecte din nou aceste măsuri în starea de alertă, în plină pandemie. Începe campania electorală şi rugămintea noastră, a tuturor autorităţilor, este către toţi competitorii electorali şi către cetăţeni să respecte măsurile de protecţie fizică şi de protecţie sanitară stabilite de autorităţi, astfel încât toate întâlnirile electorale să fie în condiţii de siguranţă pentru ambii participanţi, pentru competitorii electorali şi pentru cetăţeni şi, după acest proces electoral, să nu ducem la creşterea numărului de cazuri de COVID-19”, a declarat, pentru AGERPRES, Mituleţu-Buică.

El a menţionat că au fost stabilite, prin ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi al Afacerilor Interne, cu avizul AEP, regulile pentru campania electorală şi, din punct de vedere fizic, totul ţine acum de participanţii la procesul electoral.

“Toţi cetăţenii, fie participanţii în campanie, fie cei care sunt în contact cu aceştia, trebuie să respecte regulile de protecţie, de distanţare fizică, prevăzute în această perioadă şi Autoritatea va promova continuu aceste reguli de distanţare fizică şi de protecţie, inclusiv cu privire la numărul de participanţi în campania electorală, cât şi regulile de protecţie sanitară, astfel încât să se evite răspândirea acestui virus”, a adăugat şeful AEP.

În opinia sa, la alegerile locale, competitorii electorali şi cetăţenii care au intrat în contact cu ei au respectat măsurile impuse.

“Dar, încă o dată trebuie să insistăm ca toată lumea să se informeze şi să le respecte, pentru că vedem în fiecare zi se mai impune o stare de carantină a unor localităţi sau nişte reguli de purtare a măştii pe întreg parcursul zilei şi în orice spaţiu sau în exterior, crescând numărul de infectări la nivel naţional”, a arătat Mituleţu-Buică.

Cât priveşte procesul electoral din diaspora, preşedintele AEP a afirmat că există speranţa să se deschidă cât mai multe secţii de votare în străinătate.

“Din discuţiile pe care le avem cu Ministerul Afacerilor Externe, avem o speranţă să se deschidă cât mai multe secţii de votare, aproximativ un număr egal cu numărul de 835 avut la alegerile prezidenţiale şi aşteptăm avizele statelor gazdă pentru solicitările făcute de MAE, astfel încât AEP să poată stabili, prin hotărâre, secţiile de votare, cât şi procedurile de urmat pentru acestea”, a precizat şeful AEP.

Mituleţu-Buică a apreciat că numărul celor care s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, de aproape 40.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, este “nesatisfăcător”, prin raportare la faptul că sunt 740.000 de cetăţeni cu domiciliul în străinătate.

“Dar, ca la fiecare alegere, cetăţenii români sunt obişnuiţi să meargă la secţia de votare şi, dacă ne raportăm la alegerile prezidenţiale, unde în turul al doilea s-au prezentat la votare aproape un milion de cetăţeni, înţelegem reticenţa acestora de a se înscrie la votul prin corespondenţă, mai ales că la alegerile prezidenţiale procedura a fost simplificată şi e foarte uşor de exercitat dreptul de vot prin semnătură electronică pe tabletă şi atunci procesul s-a desfăşurat foarte rapid”, a explicat el.

Şeful AEP a încurajat cetăţenii să meargă la vot.

“Ca de fiecare dată în utimul timp, s-a văzut la alegerile locale, interesul este crescut pentru prezentarea cetăţenilor la vot. La locale a fost o prezenţă satisfăcătoare, ţinând cont de pandemia de COVID-19 şi sunt convins şi, ca de fiecare dată, încurajez cetăţenii să vină la vot, astfel încât reprezentarea să fie cât mai mare a aleşilor, în Parlament, în Camera Deputaţilor şi în Senat, pentru că reprezentativitatea o dă, inclusiv, prezenţa ridicată la vot. (…) Să sperăm că în apropierea zilei votării să fim pe o scară descedentă pe această cifră a persoanele pozitivate în fiecare zi, astfel încât să ştim că vom desfăşura procesul electoral din 6 decembrie în condiţii de siguranţă pentru ambii participanţi în această zi electorală”, a adăugat Mituleţu-Buică.

Articolul precedentAlegeri Parlamentare 2020. Începe campania electorală
Articolul următorVIDEO: Spovedania lui Rizea continuă la Realitatea Plus. Zeci de ore de dezvăluiri zguduitoare