Victor Ponta denunță încălcarea drepturilor minorității românești din Ucraina, dar și atitudinea președintelui Iohannis pe această temă. Potrivit fostului premier, atitudinea lui Iohannis a făcut din România o țară irelevantă, la mâna altora.

„Credeti ca acum copiii romanilor din Bucovina o sa aiba voie sa invete dupa un Abecedar in limba romana? NU! Credeti ca romanii care au fost luati cu forta intr-o noapte , prin decizia lui Stalin si Hitler, si trecuti de la Romania la URSS (acum Ucraina) meritau un ajutor concret din partea Presedintelui Romaniei ( ales, e adevarat, fara voturile lor, pentru ca in Ucraina e interzis sa ai si cetatenie romana) ? Dincolo insa de viata romanilor din Ucraina – oare chiar ne place la toti sa fim umiliti chiar de toata lumea? Nu mai suntem doar “pacalicii” Europei – de care guvernantii din Austria sau Olanda “fac misto” cand vine vorba de Schengen. Acum s-au invatat si altii ca pot sa faca orice cu romanii – pentru ca Dl Iohannis isi exprima “preocuparea si nemultumire” , dupa care pleaca la ski, sau la o Conferinta internationala unde trebuie sa citeasca de pe foaie un text insipid si incolor; dupa care se relaxeaza!”, scrie Victor Ponta pe Facebook.

România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie, i-a transmis președintele Klaus Iohannis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică avută miercuri.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 4 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig. Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei. În context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie”, anunță Administrația Prezidențială.

Sursa: Realitatea Din PRO

Articolul precedentZelenski: Trebuie să punem capăt agresiunii ruseşti chiar în acest an
Articolul următorGeorge Constantin Păunescu, interviu-eveniment la Realitatea PLUS