Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului ”Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității.

”Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Națională a României reprezintă recunoașterea universală a frumoasei povești despre una din tradițiile izvorâte din aceeași rădăcină comună a României și Republicii Moldova. Cămașa cu altiță, ia românească așa cum este cunoscută de toți, reprezintă o moștenire transmisă, din dragoste și cu dragoste, din generație în generație.

Purtată de fete și femei, pictată și cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regina Maria și familia regală a României, cămașa cu altiță este unul din elementele identitare care ne dau forță și putere.

Onoranta recunoaștere și includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine și o serie de responsabilități, dar sunt convinsă că vom reuși să implementăm un set clar și coerent de politici publice pentru susținerea artei confecționării cămășii cu altiță și promovarea acesteia. De asemenea, îmi pun mari speranțe că vom reuși să atragem în jurul acestui proiect toate ideile creative și îndrăznețe.

Le mulțumesc public tuturor celor care au contribuit la această victorie, prin seriozitate și dăruire, și, mai ales, prin perseverență. Recunoștința mea se îndreaptă și către foștii președinți ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Mihai Weber și Ionel Palăr care, prin deciziile luate în momente potrivite, au contribuit esențial la includerea cămășii cu altiță în
Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.”

Deputat Ana Cătăuță
Președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO

Articolul precedentCulisele oculte dinainte de alegeri – Rizea rupe tăcerea despre triada Băsescu-Oancea-Ponta. Dezvăluiri explozive, ora 23:00
Articolul următorVictor Ponta: “Nu m-am retras din politică. Deocamdată, cu Pro Romania activăm la nivel local”