Scrisorul și omul politic Varujan Vosganian a fost ales în funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Vosganian susține că este imperativ ca scriitorul român să-și reia locul în societate și pledază pentru o mai mare vizibilitate a uniunii în peisajul cultural european: “Gândurile care îmi definesc mandatul au fost conturate în cadrul programului meu de candidatură, având ca punct central restabilirea rolului scriitorului în societatea românească. Scriitorii au fost printre cei care au contribuit esențial la modelarea României moderne în secolul al XIX-lea, au fondat școli naționale în perioada interbelică și au rezistat regimului concentraționar în era comunistă. În anii ’90, mulți scriitori s-au implicat activ în sfera politică și civică, deși nu au reușit să transforme tranzitia într-un proces predominant cultural. Consider că scriitorul român trebuie să-și regăsească locul în cetate, mai ales în vremuri tulburi precum acestea.”

Noul lider al USR a subliniat importanța adoptării unei strategii culturale pentru România: “Avem strategii pentru energie, apărare, IT, transporturi, dar lipsim de o strategie culturală, element pe care îl consider esențial în contextul actual al României, unde dezbaterile privind identitatea națională și locul nostru în Europa sunt intense.” Un alt aspect din agenda președintelui Uniunii Scriitorilor se referă la necesitatea implicării tinerilor în organizație: “Am propus mai multe modalități, inclusiv proceduri, pentru a facilita accesul tinerilor, care trebuie să înțeleagă că Uniunea Scriitorilor nu este o structură stalinistă. Fondată în 1908 și recunoscută ca organizație de utilitate publică în 1912, Uniunea a inclus majoritatea marilor scriitori, cu Liviu Rebreanu ca figură emblamatică în perioada interbelică. USR reprezintă una dintre cele mai extinse și tradiționale organizații de acest tip de pe continentul european și trebuie să aibă un rol crucial în rețeaua culturală și în felul în care literatura europeană interacționează cu Uniunea Europeană, în vederea stabilirii unei legislații care să protejeze drepturile de proprietate intelectuală.”

Varujan Vosganian a anunțat, de asemenea, că Uniunea a înființat o filială destinată membrilor de onoare, unde vor fi incluși “traducători din alte limbi, editori sau promotori ai literaturii române în străinătate”, pe care USR dorește să-i apropie și să-i respecte pentru contribuția lor la cultura română. Scriitorul Varujan Vosganian, membru al Filialei București Poezie, a fost ales în funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor de către Adunarea Generală, cu 660 de voturi din 740 exprimate, după vacantarea postului ca urmare a decesului fostului președinte al USR, criticul literar Nicolae Manolescu.
Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentAlegeri parlamentare în Franţa: Extrema dreaptă se îndepărtează de o majoritate absolută, stânga este în forţă
Articolul următorSondaj de opinie INSCOP Research: Estimare rezultate la alegerile prezidențiale