Mai mulți lideri mondiali au transmis, mesaje de felicitare pentru Joe Biden si Kamala Harris.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri seara, un mesaj de felicitare noului președinte al SUA – Joe Biden și vicepreședintelui Klamala Harris.

Felicitări președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris. Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm și să aprofundăm parteneriatul strategic în beneficiul popoarelor noastre pentru a lucra în adevăratul spirit al valorilor transatlantice”, a scris Klaus Iohannis în mesajul său.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută viitorul mandat al președintelui ales al SUA, Joe Biden, declarând chiar în ziua ceremoniei de inaugurare că „după patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă”. „Statele Unite s-au întors. Iar Europa este pregătită. Să se reconecteze cu un partener vechi şi de încredere, să aducă un suflu nou alianţei noastre iubite”, a scris miercuri pe Twitter şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen după ce Joe Biden a devenit președintele SUA.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că noua administraţie Biden marchează începutul unei noi ere a relaţiilor transatlantice şi a insistat că lumea are nevoie de o relaţie puternică între Europa şi Statele Unite.

Premierul britanic Boris Johnson l-a felicitat miercuri pe Joe Biden pentru învestirea ca preşedinte al SUA şi s-a declarat nerăbdător să colaboreze cu el. Boris Johnson a felicitat-o de asemenea şi pe Kamala Harris pentru învestirea ca vicepreşedinte al SUA. „Leadership-ul Americii este vital în chestiuni care contează pentru noi toţi, de la schimbările climatice la COVID-19 şi sunt nerăbdător să colaborez cu preşedintele Biden”, a scris Johnson pe Twitter.

Preşedintele irlandez Michael Higgins a salutat învestirea lui Biden, pe care l-a numit un „prieten adevărat” al Irlandei.

La puțin timp după ce Joe Biden a depus jurământul de învestire, Papa Francisc i-a transmis noului președinte american că se roagă la Dumnezeu „să îi ghideze eforturile pentru a aduce reconciliere în Statele Unite și în națiunile de pe mapamond”.

Suveranul Pontif a mai spus că speră ca noul președinte american să lucreze la perfectarea unei societăți marcate de o justiție adevărată, libertate și respect pentru drepturile și demnitatea fiecărei persoane, în special ale celor săraci, vulnerabili și a ale celor care nu au o voce să îi reprezinte.

„Într-un moment în care crizele grave cu care se confruntă familia noastră umană, mă rog ca deciziile dvs. să fie ghidate de o preocupare pentru o societate plină de dreptate și libertate autentice, împreună cu respectarea infailabilă a drepturilor și demnității fiecărei persoane, în special a celor săraci, vulnerabili”, a scris Papa Francisc.

Regina Elisabeta a II-a  i-a trimis președintelui Biden un mesaj de felicitare privat înainte de inaugurare, potrivit CNN, care citează o sursă din Casa Regală. Conținutul scrisorii nu a fost însă făcut public. Dar nu este nimic neobișnuit în gestul suveranei, fiind ceva firesc în felicitarea uui șef de stat la învestirea sa în funcție.

Angela Merkel l-a felicitat miercuri pe Joe Biden după preluarea mandatului de Președinte al SUA și s-a declarat nerăbdătoare să deschidă ”un nou capitol” în relațiile bilaterale. Asta după ce, în timpul lui Donald Trump, relaţiile dintre Berlin și Washington au trecut printr-o perioadă dificilă.

Citată într-un mesaj postat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, Merkel le-a transmis noului lider de la Casa Albă și Vicepreședintelui Kamala Harris ”cele mai calde felicitări”, spunând că învestirea lor este ”o adevărată celebrare a democraţiei americane”.

”Sunt nerăbdătoare (să deschid – n.red) un nou capitol al prieteniei şi cooperării germano-americane”, a mai transmis Cancelarul german.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a felicitat pe Joe Biden miercuri, după preluarea mandatului de Președinte al SUA, și și-a exprimat speranța unei apropieri între cele două state.

”Îl felicit pe Excelența Sa Joe Biden, Președintele Statelor Unite ale Americii, cu ocazia învestirii în funcție. Îmi exprim, în numele meu și al poporului Republicii Moldova, speranța că Statele Unite vor rămâne un prieten și un partener apropiat al Republicii Moldova, astfel încât să dezvoltăm cu succes atât cooperarea politică și economică dintre țările noastre, cât și relațiile interumane”, a scris Maia Sandu, pe Facebook. 

Sursa: realitatea.net

Articolul precedentCulisele statului paralel, ora 18:00: Istoria devalizării Hidrolectrica
Articolul următorCHECK-IN. Bucureștenii respiră aer din ce în ce mai poluat