Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, în care a exprimat respectul şi recunoştinţa faţă de cei care departe de casă şi familii, şi-au îndeplinit misiunile încredinţate.

”Sărbătorim astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, prilej de a-i omagia pe toţi militarii care, departe de casă şi familii, şi-au îndeplinit cu abnegaţie şi devotament misiunile încredinţate. Este o zi cu o semnificaţie particulară pentru ţara noastră, pentru că în urmă cu 18 ani, pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie primul militar român în teatrul de operaţii din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi”, a transmis, joi, preşedintele Klaus Iohannis, un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii. 

Acesta aduce ”un pios omagiu celor care au făcut sacrificiul suprem în teatrele de operaţii sub faldurile tricolorului românesc”. 

”Le mulţumim, totodată, tuturor veteranilor care continuă să-şi desfăşoare activitatea în rândurile personalului activ, în rezervă sau în retragere. Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism şi loialitate faţă de ţară şi valorile naţionale. Profesionalismul deosebit al militarilor români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii este remarcat şi apreciat de aliaţii şi partenerii noştri”, a mai transmis şeful statului. 

Potrivit acestuia, participarea României la misiuni multinaţionale, încă înainte de a fi membră NATO, ”a constituit un factor determinant care a facilitat accederea în Alianţa Nord-Atlantică, în Uniunea Europeană, precum şi încheierea unor parteneriate strategice în domeniul securităţii cu state relevante în plan internaţional”. 

”Anul acesta, Alianţa Nord-Atlantică şi-a încheiat cea mai solicitantă operaţie din ultimii ani, desfăşurată pe parcursul a 19 ani, misiunea Resolute Support din Teatrul de Operaţii Afganistan. Onorăm astăzi şi sacrificiul celor 27 de militari români care şi-au pierdut viaţa, al celor 227 militari care au fost răniţi şi suntem cu gândul la familiile îndurerate. Totodată, datorăm respectul nostru veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial care şi-au dat viaţa din dragoste de ţară, precum şi militarilor care, în ultimii ani, au participat la misiuni sub egida NATO, a Uniunii Europene, a ONU sau de coaliţie în afara teritoriului naţional”, a mai transmis şeful statului. 

Acesta mulţumeşte tuturor militarilor care, în prezent, execută misiuni internaţionale în diferite teatre de operaţii şi zone de conflict.

”Profesionalismul pe care îl dovediţi contribuie la consolidarea profilului ţării noastre în cadrul NATO şi al parteneriatelor din care România face parte. Dragi veterani din teatrele de operaţii, vă asigurăm de respectul şi recunoştinţa noastră şi suntem, de asemenea, recunoscători familiilor pentru eforturile remarcabile de a vă sprijini în îndeplinirea misiunilor încredinţate. Vă mulţumesc şi vă doresc multă sănătate”, a mai transmis preşedintele. 

 

 

Sursa: Libertatea Zilei

Articolul precedentMinistrul Sănătăţii: Suntem expuşi unui viitor val pandemic. La 43% rată de vaccinare, România nu are cum să scape
Articolul următorMiron Mitrea, analiza momentului – Care sunt cele 3 nume de posibil prim-ministru