În Sibiu, 1.349 de absolvenți ai clasei a XII-a  s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Tinerii sibieni vor afla rezultatele finale pe 5 iulie, însă indiferent de acestea, perspectivele lor pe piața muncii nu sunt tocmai bune din cauza crizei economice provocată de pandemia COVID-19. 

Opt mari companii din județul Sibiu au anunțat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sibiu că vor face concedieri. În următoarele două luni, 857 de persoane care lucrează în Zona Industrială Vest, în Mediaș și în Avrig vor fi trimise în șomaj, conform AJOFM Sibiu. Pentru aceste persoane, șansele de a găsi de lucru în altă parte sunt foarte reduse, pentru că în zonă există puține locuri de muncă disponibile. La inceputul lunii iunie, numărul locurilor de muncă vacante în județul Sibiu  a fost cu aproape 70% mai mic față de aceeași perioadă a anului 2019. Deși rata șomajului în judetul Sibiu la finalul lunii mai a fost de doar 2%, se pare că situația se va înrăutăți în curând, în condițiile în care Guvernul anunță o contracție de 14,4% a PIB-ului în trimestrul 2.

Tinerii absolvenți din România, precum cei 1.349 de absolvenți sibieni, vor fi cei mai afectați pentru ca nu au experiență de muncă. Vor gasi mult mai greu o slujbă și vor primi salarii mai mici decât ar fi primit în trecut. Acest lucru le va afecta veniturile pe termen mediu și lung, nu doar pe termen scurt. 

PRO România susține  că este important ca tinerii să beneficieze de consiliere în învățământul liceal care să le dezvolte competențele antreprenoriale. Este necesar ca profesorii din licee  să se implice în  activitatea de consiliere a elevilor și să promoveze antreprenoriatul inclusiv în discuțiile cu părinții. 

“Județul Sibiu este binecuvântat cu mulți tineri cu un potențial extraordinar, așa cum au dovedit și rezultatele la Evaluarea națională  unde avem plăcuta surpriză că nu numai în municipiul Sibiu s-au obținut rezultate foarte bune, dar avem copii de excepție  în toate localitățile din județ. Tot astfel le ținem pumnii elevilor de liceu care vor afla în curând rezultatele la Bacalaureat și apoi vor porni în viată pe un drum nou, acela al construcției unei cariere personale. Momentul pentru ei este unul destul de complicat având în vedere contextul social-economic actual și este nevoie de multă ambiție din partea lor și de ajutorul nostru susținut,  pentru ca fiecare dintre ei sa găsească cel mai bun și cel mai potrivit loc pentru a-și construi viitorul. Din acest punct de vedere cred că în Sibiu și în țară în general, lipsesc în licee acele celule de experți în orientare profesională care sa poată descoperi aptitudinile unui tânăr și să reușească sa-l îndrume din punct de vedere profesional către domeniul în care poate fi cel mai bun. Sunt convins că aptitudinile și forța lor creativă  împreună cu  inițiativa antreprenorială susținută prin programe economice dedicate poate da un rezultat remarcabil pe termen mediu și lung”, a declarat Petru Florea  coordonatorul PRO România Sibiu. 

Tinerii nu sunt pregătiți pentru a se adapta la cerințele de pe piața muncii în viitor. PRO România susține că tinerii ar trebui încurajați să își deschidă propriile afaceri și să intre în programe de antreprenoriat, chiar din liceu sau facultate, pentru a evita să ajungă șomeri în viitor sau să fie tentați să emigreze. 

„Pandemia va afecta veniturile tinerilor nu doar pe termen scurt, dar și pe termen lung. PRO România propune încurajarea antreprenoriatului în rândul tinerilor prin înființarea mai multor pre-acceleratoare de afaceri în cadrul universităților. În urmă cu câteva săptămâni, am participat la un eveniment virtual găzduit de  universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în calitate membru al juriului într-un program de pre-accelerare de afaceri în IT pentru studenți. După acest eveniment, mi-e foarte clar că tinerii participanți la acest program și alți tineri antreprenori ca ei au o șansă mult mai mare să facă față situației dificile care va urma  pe piața muncii”, a declarat vicepreședintele PRO România, Ioana Petrescu.

Pentru a veni în sprijinul tinerilor antreprenori, solicităm Guvernului să finalizeze detaliile noilor programe europene de finanțare pentru încurajarea antreprenorilor,  astfel încât  banii europeni pentru instrumente financiare, precum credite de lucru și dobânzi subvenționate cât și cei pentru finanțarea inițială și timpurie a start-up-urilor prin credite, equity și garanții publice la credite bancare în condiții avantajoase, să ajungă la tinerii antreprenori romani cât de repede posibil. 

„Din experiență, cred că în Sibiu avem tineri cu foarte mare potențial, cu un viitor promițător în antreprenoriat. Avem nevoie de un val proaspăt de tineri afaceriști pentru sporirea economiei locale, crearea de noi modele de business și desigur a unor noi locuri de muncă. Bineînțeles, acestor tineri le este impetuos necesară susținerea statului, de la consilierea în pornirea unei afaceri și până la finanțare. Accesarea de fonduri europene este cea mai viabilă soluție în vederea inițierii unor activități independente, care pot deveni din niște simple idei, afaceri de succes. Impactul Covid va redefini cu siguranță și mediul de afaceri sibian, iar tinerii antreprenori vor reuși să se adapteze foarte rapid la noile condiții de piață”, a declarat Tiberiu Șerbăneci, coordonator al departamentului de antreprenoriat al  PRO România Sibiu. 

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 10. Becali se întoarce în politică
Articolul următorInterviu Liviu Dragnea: Episodul 2. Dezvăluiri incendiare despre Viorica Dăncilă. Cum a pus mâna pe putere?