Ministrul de Interne, Lucian Bode, a vorbit, în exclusivitate la Realitatea PLUS, despre măsurile care se relaxează în aceste zile, dar și despre ce trebuie să respecte românii. Fără petreceri de 1 mai și Paște, masca rămâne obligatorie și la fel și distanțarea, spune ministrul.

Lucian Bode: Pentru românii care vor să petreacă sfintele sărbători de Paște în stațiunile de pe litoral sau în stațiunile montane. Ei trebuie să știe că portul măștii este obligatoriu, că distanțarea este obligatorie. Atunci când aleg un resort, o unitate de cazare, obligația acelui resort este de a caza maxim 70% din capacitate. În funcție de incidența cumulată la 1.000 de cazuri în ultimele 14 zile, pot funcționa restaurantele și cafenelele. Ne-am propus ca la sfârșit de iulie – început de august să avem peste 10 milioane de români care s-au vaccinat. Atingând aceste borne, cu siguranță că măsurile de relaxare vor veni gradual.

Circulația persoanelor este permisă în intervalul 20 – 5 dimineața în noaptea de 1 spre 2 mai, în noaptea de Înviere, fără nicio restricție. Cetățenii nu vor fi obligați să prezinte acea declarație pe care o prezintă în alte condiții. Agenții economici își încetează activitatea, în funcție de indice, la ora 18, la ora 20 sau la ora 22. Petrecerile nu sunt permise încă. Ne dorim, în viitorul apropiat, să renunțăm la mască, în anumite locuri: în vârful muntelui sau pe plajă. În funcție de cum evoluează campania de vaccinare, de cum evoluează indicele privind îmbolnăvirea în zona respectivă, măsurile de relaxare vor veni gradual. Dar acum suntem obligați să respectăm aceste măsuri.

Fără petreceri de Paște sau de 1 Mai

Reporter: 1 Iunie sau 1 August? Este realist ă o relaxare?

Lucian Bode: Este dificil de spus o dată. Să dea Dumnezeu să depășim 5 milioane, să depășim 10 milioane în iulie august (vaccinați, n.r.). Practic 70% din populația activă. Și cu siguranță vom ajunge la aceste măsuri în această perioadă. Oamenii înțeleg, sunt doar anumite excepții. Acele cluburi funcționau la un moment dat și transmiteau un mesaj nepotrivit în țară pentru milioane de români.

Imagine

Mâine vom avea o videoconferință cu toate structurile: Poliție, Poliție de frontieră, Instituțiile Prefectului, Jandarmerie. Vom discuta cu fiecare, cu accent pe Constanța și pe zonele de munte. Le vom solicita să fie calmi, să acționeze cu calm, dar și cu responsabilitate. Acolo unde se încalcă legea, să fie fermi. În legătură cu manifestările religioase de la sfârșitul săptămânii, Floriile, am avut aproape 9.000 de efective MAI în teren. S-au organizat manifestări religoase în aproximativ 12.000 de lăcașe de cult, unde au participat aproximativ 730.000 de credincioși. Un număr semnificativ. În timpul derulării acestor activități religioase nu au fost constatate problem deosebite. Vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor care au participat la aceste manifestări religioase și au respectat măsurile sanitare.

Articolul precedentRealitatea de lângă tine – Miron Pană este un tată singur care își crește cu greu copilul de 12 ani
Articolul următorMinistrul Cristian Ghinea: Fac apel la PSD să nu mai submineze PNRR