„E o dramă a celor care lucrează în agricultură de mai mulți ani. Pentru că avem o clasă politică, care doar se laudă că agricultura e un domeniu prioritar, dar doar în campanii electorale sau să dea bine la televizor. Drama noastră a celor care muncim în agricultură este de neînchipuit. Nimeni nu poate să vină în întâmpinarea solicitărilor noastre. Ca să vorbim punctual, când e secetă, nu avem despăgubiri. Când avem ploaie, nu putem să facem producție. Pe urmă se schimbă miniștrii și vine fiecare cu strategia lui agricolă, de parcă ar trebui pentru fiecare ministru câte o strategie separată pentru agricultură. A venit ministrul Oros și zice că „Programul Tomata” nu este bun. De ce domnule nu este bun, că l-a făcut PSD și cu Daea? Nu,  „Programul Tomata” era pentru agricultori. Are domnul Oros în Ministerul Agriculturii o direcție de horticultură, cumva și nu știm noi? Ca să aibă informațiile de la specialiști? Dânsul vorbește după ureche. Și la întâlnirile cu noi, se ceartă cu noi, în loc să colaborăm și să găsim soluții la  problemele din domeniul agricol,” a declarat președintele Federației Sindicatelor din Agricultură „Terra”, Tudor Dorobanțu, la emisiunea 100%, de la Realitatea PLUS. 

Liderul sindical a explicat și de ce România importă cea mai mare parte a legumelor care se vând în piețe și în marile lanțuri de supermarketuri. 

„Lucrurile sunt foarte clare, sunt un grup de persoane de aproape 30 de ani, care controlează piața agroalimentară de multe miliarde de euro anual. Vedeți deficitul comercial, frauda vamală, pentru că este o realitate, nu trebuie să ne ascundem după deget, cu documente contrafăcute și nimeni nu ia taurul de coarne, iar ministrul Oros, pur și simplu, se supără pe noi că producem. Dar va veni reversul, când noi care lucrăm în agricultură ori îmbătrânim și nu mai putem să muncim, ori apucăm cărări străine cum sunt atâtea milioane, peste 5 milioane de români, care muncesc în alte țări. Este purul adevăr, nu mai producem să ne hrănim proprii cetățeni. Sunt două categorii defavorizate: consumatorul român și producătorul român. Și sunt o categorie foarte mică de profitori, care înseamnă samsari și adăugați și pe cei din clasa politică, care doar se laudă, care doar mimează că îi interesează soarta noastră”, a acuzat Dorobanțu. 

Reprezentantul agricultorilor a subliniat că doar 1% dintre legumicultorii români au acces să își comercializeze produsele în marile lanțuri de magazine.

„În primul rând, statul român are obligația de a face o lege a cooperativelor în care eu împreună cu alți producători să ne asociem. Eu nu pot să intru într-o cooperativă să fiu plătitor de taxe și impozite ca persoană fizică și pe urmă ca persoană juridică, fiindcă produsele mele sunt mai scumpe, pe de altă parte subvențiile pe care le primim sunt mai mici. Ministerul Agriculturii are un program și nici până la această oră noi nu știm ce trebuie să cultivăm și cum să cultivăm și pe urmă ne minunăm că aruncăm legumele. Nu e vina noastră că muncim, e vina lor pentru că noi gândim, dar ei nu gândesc. Nu ne putem asocia pentru că nu ne sunt create facilitățile pentru a ne dezvolta”, a concluzionat Tudor Dorobanțu. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentVictor Ponta, sarcastic: ”Ok – imi dau eu demisia ca nu au facut Ciolos, Voiculescu si PNL nimic pentru tratarea in Romania a persoanelor cu arsuri!”
Articolul următorEste oficial! Renate Weber revine în funcția de Avocat al Poporului