Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migrației, ci de capacitatea României de a apăra granițele externe ale Uniunii Europene, iar de 11 ani este clar că țara noastră îndeplinește toate criteriile pentru aderare, spune europarlamentarul Corina Crețu, anunță Mediafax.

„Cred că se putea face mai mult, chiar înainte de 8 decembrie, când am primit această palmă. Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migrației, ci de capacitatea României de a apăra granițele externe ale Uniunii Europene, iar de 11 ani este clar că noi îndeplinim toate criteriile pentru aderarea la Schengen și întotdeauna au fost motive politice. De data aceasta, Austria are un cancelar căruia îi e frică să nu își piardă puterea și a folosit această temă pentru a fi împotriva României în Consiliul JAI. Există migrațiune ilegală, dar ea, în cea mai mare parte, nu este în România, iar cancelarul austriac poate fi foarte ușor contracarat de cifrele reale”, a spus, la Aleph News, europarlamentarul Corina Crețu.

Ceea ce s-a întâmplat cu România a fost o totală lipsă de solidaritate

Aceasta precizează că ceea ce s-a întâmplat cu România a fost o totală lipsă de solidaritate și crede că ar trebui să fim „un pic mai fermi”.

„Facem tot ce putem, facem sacrificii în acest război, zi de zi arătăm că îi putem apăra pe cei care vin din Ucraina, din război, deci un flux migratoriu dar care este legal și nu despre acesta vorbește cancelarul Nemmaher. Intrarea în Schengen a României ar avea beneficii pentru întreaga Uniune Europeană. Nu e vorba doar de România și Bulgaria”, a mai spus Crețu.

Austria și Olanda stau în calea aderării

Potrivit europarlamentarului român, primul ministru suedez a prezentat prioritățile și a spus că dacă Austria și Olanda își schimbă părerea va pune pe ordinea de zi aderarea României la Schengen.

„Dacă nu sunt negocieri cu aceste două țări de a schimba părerea, chiar nu are sens să se pună pe ordinea de zi, pentru că nu are sens o nouă umilire a țării noastre. Dar noi trebuie să venim cu argumentele privind avantajul intrării noastre în Schengen și avantajul pentru întreaga Uniune Europeană, atât pentru libera circulație, pentru conectarea rutieră, pentru transport, IMM-uri, turism și așa mai departe. Cred că este momentul în care, într-adevăr, la nivel de background al diplomației… până la urmă s-a retrimis și ambasadorul României în Austria. Ar fi însemnat că această retrimitere să vină totuși cu un rezultat concret și vizibil de normalizare a relațiilor dintre România și Austria și acest rezultat noi nu îl vedem”, a mai spus Corina Crețu.

 

Sursa: Realitatea Din PRO

Articolul precedentSchimbări la voucherele pentru alimente. Românii ar putea să cumpere şi medicamente în afară de mâncare
Articolul următorClubul de Presă se dezvoltă în ritm accelerat: casele de presă și ziariștii, invitați să se alăture