Claudiu Daniel Catană, copreședintele organizației de tineret Pro România și fost secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, candidat la Senat din partea PRO România în județul Argeș susține mai multe proiecte legislative care îi vizează pe tineri, printre care acordarea de vouchere educaționale pentru reconversia profesională.

Traversăm o perioadă grea, la capătul căreia este posibil ca mulți tineri să fie nevoiți să își schimbe locul de muncă și chiar domeniul de activitate. În momentul de față piața muncii este în plin proces de evoluție, iar pentru personalul disponibilizat nu există o alternativă reală de ocupare, fapt ce face să crească continuu presiunea socială. În aceasta perioadă s-au făcut restructurări masive, iar persoanele rămase fără loc de muncă sunt nevoite să schimbe domeniul de activitate şi să facă apel la reconversia profesională. Şomajul afectează în special tinerii, iar pe termen lung poate duce chiar la imposibilitatea reintegrării pe piaţa muncii.

“Priorităţile tinerilor se schimbă în această perioadă agitată, iar interesul acestora pentru educaţia alternativă a crescut în ultimele luni. Tinerii români sunt interesaţi de modul în care pot să îmbine cunoştinţele teoretice cu experienţa practică. Chiar de la terminarea unei facultati, de multe ori, absolventii sunt nevoiti sa recurgă la reconversia profesioanală pentru a putea avea un loc de muncă. Statisticile arată că unul din cinci absolvenţi de facultate ajunge să fie şomer”, spune Claudiu Daniel Catană, copreședintele organizației de tineret Pro România.

Se ştie că educația și formarea profesională (EFP) au un rol important în activitatea economică şi viaţa socială. Reconversia profesională contribuie la sporirea cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor persoanelor şi are efecte pozitive la nivel personal, asupra nivelului de salarizare, dezvoltării carierei, îmbunătăţirea ocupabilităţii, asupra sănătăţii şi calităţii vieţii.

“De aceea, consider că este nevoie de o lege care să reglementeze alocarea de vouchere educationale pentru pregătirea și reconversia profesională a tinerilor. Este important ca tinerii să își descopere vocația și să profeseze într-un domeniu care li se potrivește”, susține candidatul la Senat în județul Argeș, Claudiu Daniel Catană.

Articolul precedentSondaj comandat de PMP: Peste 90% dintre români vor reducerea numărului de parlamentari
Articolul următorVictor Ponta râde de guvern: ”Virusul atacă pelerinii și credincioșii doar din afara Bucureștiului”