Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat miercuri, la la un post tv, la finalul primei întâlniri Joe Biden – Vladimir Putin:

  • „Acest tip de dialog face parte din politica constanta a aliantei NATO, o componenta de descurajare si veti vedea multa robustete fata de actiunile agresive destabilizatoare ale Rusiei. Dar si a doua componenta, a dialogului. Sunt zone unde e nevoie imperioasa de dialog, discutia intre primele doua puteri nucleare ale lumii este indispensabila”
  • „Il cunosc pe Joe Biden de peste 20 de ani. Este probabil cel mai potrivit om care sa gaseasca justul echilibru intre competitie si colaborare cu Rusia si China”
  • „Fara dialog, poate izbucni un conflict. E ca o camera imbacsita de kerosen, o scanteie o poate aprinde in orice secunda”

Summitul preşedinţilor SUA şi Rusiei, Joe Biden şi Vladimir Putin, a durat miercuri, la Geneva, în jur de trei ore şi jumătate, mai puţin decât se anticipa, inclusiv cu pauza de dinaintea schimbării formatului din unul restrâns în unul extins.

Discuţia dintre cei doi lideri în format restrâns – doar în prezenţa miniştrilor de externe american şi rus, Antony Blinken şi Serghei Lavrov – a avut loc în sala bibliotecii, la primul etaj al vilei “La Grange”, durând aproximativ 1 oră şi 45 de minute, în spatele uşilor închise.

După o scurtă pauză, a început a doua parte a negocierilor, în format extins, în Sala Galbenă din La Grange, cu participarea delegaţiilor. De partea rusă au participat şeful diplomaţiei Serghei Lavrov şi adjunctul său Serghei Riabkov, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, consilierul preşedintelui Putin, Iuri Uşakov, şi şeful Statului Major al Forţelor Armate ruse, prim-adjunct al ministrului apărării, Valeri Gherasimov.

În afară de aceasta, pentru discutarea unor probleme regionale – asupra Ucrainei şi asupra Siriei – la summit au fost invitaţi şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Dmitri Kozak şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru reglementare în Siria, Aleksandr Lavrentiev.

Potrivit CNN, din cadrul delegaţiei americane au făcut parte Antony Blinken, consilierul pentru probleme de securitate naţională la Casa Alba, Jake Sullivan, directorul pentru Rusia şi Asia Centrală din cadrul Consiliului pentru securitate naţională al Casei Albe, Eric Green, precum şi secretarul adjunct de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland.

Mult aşteptata întâlnire de la Geneva a început cu o scurtă strângere de mână şi câteva remarci ale lui Putin şi Biden şi ale gazdei summitului, preşedintele elveţian Guy Parmelin, care le-a urat celor doi lideri discuţii productive în ceea ce el a numit ”oraşul păcii’.

Articolul precedentSONDAJ EXCLUSIV: Câți români sunt mulțumiți de slujbă – Cât de greu este să găsești un loc de muncă în România
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. Cât de respectați mai sunt oamenii legii din România