În 2015, ca urmare a tragediei de la Colectiv, cabinetul Ponta s-a retras de la guvernare. Demisia lui Ponta a reprezentat o lovitură dură pentru PSD, care, la aproape 4 ani din acel moment, a pierdut puterea.

Plecarea lui Ponta, ca urmare a protestelor de stradă, a fost doar începutul. Într-o perioadă scurtă de timp, mai mulți social-democrați și-au pierdut funcțiile pe care le aveau în cadrul instituțiilor statului.

La protestele de stradă, au fost cerute și demisia lui Gabriel Oprea – pe atunci, vicepremier – dar și pe cea a lui Cristian Popescu Piedone, care era primar al Sectorului 4. La un an după ce a picat Guvernul Ponta, adevarul.ro scria că în zilele de după tragedia Colectiv, Oprea și Piedone refuzat să demisioneze, motivați de faptul că deja scădea presiunea străzii.

Victor Ponta ar fi clacat însă presiunii și, potrivit adevărul.ro, i-ar fi comunicat lui Dragnea că urma să-și depună mandatul. La foarte scurt timp, Liviu Dragnea a anunțat, în Parlament, demisia întregului cabinet Ponta și, implicit, ieșirea PSD de la guvernare. Ponta spunea atunci că speră că „depunerea mandatului să satisfacă nevoile protestatarilor“.

Ne amintim concluzia lui Klaus Iohannis la acel moment: că a fost nevoie să moară oameni pentru a avea loc o schimbare pe scena politică.

Atunci, fiindcă România nu mai avea un Guvern, Iohannis chema partidele la consultări pentru a rezolva cât mai repede criza politică existentă. Anul acesta, însă, după demiterea guvernului Cîțu, în condiții de pandemie, în contextul în care de la începutul actualei crizei politice au murit peste 15 mii de oameni, Iohannis nu pare să se grăbească prea tare să aducă în fruntea țării un Executiv.

În momentul în care l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, a făcut-o fiind conștient că un cabinet cu liderul USR în frunte nu va primi suficiente voturi din partea Parlamentului.

Nici a doua numire pe care a făcut-o Iohannis pentru fucția de premier, Nicolae Ciucă, nu a fost acceptată prea bine de clasa politică. Nici cabinetul propus de general nu ar fi avut mari șanse să conducă țara, pentru că PNL, UDMR și minoritățile care le susțin nu întrunesc cvorumul de 234 de voturi, necesar pentru învestire. 

Sursa: Realitatea Din PRO

Articolul precedentPreședintele Iohannis a anunțat că școlile se vor deschide în funcție de gradul de vaccinare al dascălilor
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. Analist politic: „Iohannis a ieșit încă o dată ca să nu spună nimic. Nu am aflat nimic nou de la președinte”