Duminică dimineața, la ora locală 8:00, secțiile de votare din Franța continentală și-au deschis porțile pentru al doilea tur al alegerilor legislative anticipate. Aceste alegeri sunt considerate istorice, având în vedere posibilitatea ca extrema dreaptă să iasă învingătoare, deși rămâne incert dacă va reuși să obțină majoritatea absolută necesară pentru a forma un guvern.

Francezii au la dispoziție întreaga zi pentru a-și exprima votul, secțiile de votare fiind deschise până la ora 18:00 sau 20:00 în marile orașe. Primele rezultate vor fi anunțate imediat după închiderea urnelor, oferind o primă imagine asupra direcției în care se îndreaptă noul peisaj politic al țării. Mobilizarea alegătorilor se menține puternică, iar rata de participare se așteaptă să fie similară cu cea din primul tur, când 66,7% dintre alegători s-au prezentat la urne.

În primul tur, desfășurat săptămâna trecută, partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) a obținut cel mai mare număr de voturi, depășind atât noua alianță de stânga, cât și tabăra centristă condusă de președintele Emmanuel Macron. Această performanță a RN a fost o surpriză pentru mulți, subliniind schimbările semnificative în preferințele electoratului francez.

Potrivit sondajelor de opinie recente, RN și aliații săi sunt așteptați să obțină între 175 și 215 mandate în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez. Cu toate acestea, pentru a forma o majoritate absolută, este necesar să obțină cel puțin 289 din totalul de 577 de mandate. Acest obiectiv pare dificil de atins, dar nu este imposibil, având în vedere dinamica politică actuală.

Un succes al extremei drepte în aceste alegeri ar marca o schimbare majoră în politica franceză, având potențialul de a influența semnificativ politicile naționale și relațiile internaționale ale Franței. O majoritate parlamentară a RN ar putea duce la implementarea unor politici mai dure privind imigrația și securitatea, printre altele.

Pe măsură ce se apropie ora închiderii urnelor, tensiunea crește, iar rezultatele vor fi urmărite cu atenție nu doar în Franța, ci și în întreaga lume. Alegerile legislative anticipate din acest an ar putea redesena harta politică a Franței, aducând schimbări semnificative în guvernarea țării.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentMircea Geoană a depus cerere la OSIM pentru înregistrarea mărcii „Mircea Geoană 2024 președinte”
Articolul următorHaos pe Aeroportul Otopeni! Mai multe curse ale companiei Tarom au fost anulate