Autoritatea Electorală Permanentă informează că termenul-limită de depunere a cererii de rambursare a cheltuielilor electorale aferente alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor este 6 ianuarie 2021.

Conform unui comunicat al AEP transmis, marţi, AGERPRES, pot depune cerere de rambursare toţi competitorii electorali participanţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 care au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional, pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, respectiv care au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripţiei electorale în care au candidat.

Potrivit legii, cererea de rambursare a cheltuielilor electorale aferente alegerilor parlamentare trebuie depusă la Autoritatea Electorală Permanentă de către mandatarul financiar coordonator după publicarea rezultatelor alegerilor, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data alegerilor, respectiv până la data de 6 ianuarie 2021.

AEP atrage atenţia că cererea de rambursare depusă după data de 6 ianuarie 2021 nu este luată în considerare.

Raportat la contribuţiile depuse de către competitorii electorali, Autoritatea Electorală Permanentă estimează că vor fi solicitate la rambursare cheltuieli electorale în cuantum de 166.850.315,50 lei. În cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, suma rambursată a fost de 42.700.000 de lei, precizează AEP.

Controlul finanţării campaniei electorale pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2020 se va desfăşura în perioada 6 ianuarie 2021 – 8 martie 2021, perioadă la care se poate adăuga termenul de 15 zile pentru eventuale solicitări privind informaţii suplimentare şi/sau clarificări.

Totodată, conform AEP, termenul de 90 de zile de la data alegerilor prevăzut de lege pentru rambursarea sumelor validate, aferente cheltuielilor efectuate în campania electorală, poate fi prorogat în situaţia prelungirii controlului cu 15 zile. În situaţia efectuării controlului şi de către Curtea de Conturi, termenul de rambursare a cheltuielilor se prelungeşte cu 30 de zile, potrivit legii în vigoare.

 
 
Articolul precedentMedicul Adrian Streinu-Cercel, la Realitatea PLUS: „Mă simt foarte bine. M-am vaccinat de plăcere, pentru prima oară în viața mea”
Articolul următorCulisele statului paralel, ora 18:00 – De ce a ajuns Vlad Cosma denunțător la unitatea de elită DNA Ploiești