Vicepreședintele Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, susține că troica FMI – Banca Mondială – Comisia Europeană va prelua conducerea României, în contextul dezechilibrelor majore cu care se confruntă țara noastră.

Astfel, proiecțiile specialiștilor de la Bruxelles legate de evoluția deficitului bugetar al României sunt mai pesimiste decât estimările Guvernului Orban, arată Nechifor.

”Se pregătește un draft de memorandum cu FMI. Aceste informații le am direct de la Bruxelles, unde se discută în zonele economice. Cifrele celor de la Bruxelles sunt mai proaste decât ce dă Florin Cîțu.

O discuție este despre abrogarea aplicării procedurii de deficit excesiv în cazul României dacă acceptă să fie pilotată de troica FMI – Banca Mondială – Comisia Europeana”, a declarat Cătălin Nechifor, la Antena 3.

În context, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a prezentat miercuri seară, în şedinţa de Guvern, a treia rectificare bugetară din acest an, estimând o creştere a deficitului bugetar de la 8,6% din PIB, la 9,1% din PIB, adică 96 miliarde lei, în condițiile unei contracții economice anuale de minus 4,2%.

”În şedinţa de Guvern din această seară am prezentat în primă lectură a treia rectificare de anul acesta. Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei şi în acelaşi timp asigurăm continuarea investiţiilor.

În acest an sunt estimate la 55 miliarde lei, o creştere faţă de bugetul iniţial cu 4,5 miliarde. Am avut execuţia la 10 luni şi este cea mai bună din ultimii 10 ani: 35,4 miliarde lei, mai mult decât s-a cheltuit în tot anul 2016, în tot anul 2017 şi în tot anul 2018.

De aceea continuăm investiţiile şi această rectificare asigură resursele necesare”, a spus ministrul Finanţelor, la finalul şedinţei de Guvern.

El a explicat că această creştere este dată de două elemente: o scădere a veniturilor de 4,2 miliarde lei şi o creştere a cheltuielilor la 41,3% din PIB.

Potrivit ministrului, în cazul diminuării veniturilor, 2,2 miliarde lei reprezintă ”influenţa negativă” a veniturilor din economie, ca urmare a faptului că pe parcusul anului au fost luate măsuri fiscale prin care 16 miliarde lei au rămas la companii.

Articolul precedentVIDEO Noi dezvăluiri la „Culisele statului paralel”! Cristian Rizea, despre legăturile cu SRI și lumea politică ale unui important om de afaceri
Articolul următorDeclarația pe propria răspundere poate fi arătată pe telefon sau tabletă